Kärt Maran

Kärt Maran on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti ning tootedisaini osakonna. Ta töötab ehtekunstniku, kuraatori ja näituse kujundajana. Aastal 2009 kureeris Maran 5. Tallinna rakenduskunsti triennaali ning on kujundanud üle 20 populaarteadusliku näituse. 1998. aastast alates on Maran osalenud mitmetel kunsti ja disaini näitustel nii Eestis kui mujal, tema tööd on eksponeeritud Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi püsiekspositsioonis. 2016. aastast on Maran väärismetallidest ning titaanist ehteid tootva ettevõtte Tohuto asutaja ning omanik ning 2017. aastast MTÜ Stuudio Gram asutajaliige.

Liikmesus: Eesti Disainibüroode võrgustik, Eesti Disainerite Liit
Žüriitöö: Eesti muuseumide aastaauhinnad (2022), Kuldmuna (2021), Tallinna rakenduskunsti triennaal (2009) 

Kontakt: kart.maran@tohuto.com

Biograafia

20180521_0020_libled_koos_hallil

TOHUTO OÜ
asutaja & disainer

alates 2016

Kärt Maran asutas Tohuto 2016. aastal, et koondada sinna alla oma ehtekunstialane tegevus. Tohuto põhikollektsiooni kuulub üle kümne erineva tooteseeria. Lisaks kujundatakse ja valmistatakse korporatiivseid ning eratellimusi. Tohuto ehetes kohtuvad minimalistlikud vormid ja kvaliteetsed ja kehasõbralikud materjalid. Oluliseks materjaliks väärismetallide kõrval on anodeeritud titaan, mis annab ehetele erilise kerguse ning müstiliselt kumavad värvitoonid. Anodeerimistehnoloogia arendamise ning täiustamisega on Maran tegelenud aastaid. Tohuto toodetega saab lähemalt tutvuda kodulehel tohuto.com ning Stuudio Gram showroom'is, Hobusepea 2, Tallinn.

StuudioGram

MTÜ STUUDIO GRAM
juhatuse liige

Stuudio Gram liige alates 2013
MTÜ Stuudio Gram asutajaliige alates 2017

Stuudio Gram on ühisateljee, kus tegutsevad kunstnikud Kärt Maran, Merle Kasonen, Ettel Poobus, Linda Al-Assi ja Kristiina Kibe. Ühiselt peetakse ehtetöökoda ning showroom'i, korraldatakse näitusi, pop-up-poode, avatud stuudiote päevi, töötubasid jm.

Stuudio Gram asub Tallinna vanalinnas aadressil Hobusepea 2 ning on avatud neljapäeviti 11–19, muul ajal etteteatamisel.

Tartu_Ulikooli_Loodusmuuseum_1

TÜ LOODUSMUUSEUM
spetsialist

2012–2014

Eesti vanim muuseum, 1802. aastal asutatud Tartu Ülikooli loodusmuuseum avas uue ekspositsiooni 2016. aastal. Neli aastat kestnud renoveerimistööde käigus valmis uus püsinäitus "Maa. Elu. Lugu" ning õppeklassid.

Kärt Maran töötas Tartu Ülikooli uue püsiekspositsiooni meeskonnas spetsialisti ja konsultandina 2012.–2014. aastal. Marani töö sisuks oli püsinäituse strateegiline planeerimine, kujunduslahenduste ning sisu kooskõlastamine ning eri aspektide vahendamine sisukuraatorite ning kujundusmeeskonna vahel. Püsiekspositsiooni peakuraator oli Kaie Kotov, hiljem Riste Keskpaik ning muuseumipoolne projektijuht Reet Mägi. Näituse arhitektuurse lahenduse projekteerisid KOKO arhitektid, näituse teostas OÜ Produktsioonigrupp.

Loodusmuuseum_KuuejalgseteMaailmas

EESTI LOODUSMUUSEUM
ekspositsiooni kuraator

2008–2011

Eesti Loodusmuuseumi ekspositsiooni kuraatorina töötades kujundas Maran kolme ja poole aasta jooksul pea 20 loodusteaduslikku näitust, sh nii loodusmuuseumi omatoodangut kui ka külalis- ning rändnäitusi. Töö loodusmuuseumis sisaldas näituse üldkontseptsiooni väljatöötamist, interjööri, ekspositsioonimööbli ning eksponaatide kujundust, teostust või teostuse tellimist ning ülespanekut. Muuseumi kujundaja ja kuraatorina töötamine andis võimaluse tundma õppida muuseumi siseelu – see tähendas tihedat koostööd teadurite ning muuseumi fondiga ning võimalust pidevalt jälgida ning analüüsida, kuidas valminud näitus toimib koos külastajatega. Marani tööajal sai alguse ka Eesti Loodusmuuseumi renoveerimisprojekt (sisearhtektuur VLS). Muuseum taasavati 2012. aastal.

KnowHow_fotoIvarVeermae

Tallinna 5. Rakenduskunsti triennaal KNOW HOW
peakuraator

2008–2010

Tallinna Rakenduskunsti triennaal on rahvusvaheline kunstisündmus, traditsiooniliselt konkurssnäitus. 2008. aastal kuulutas triennaali ühendus konkursi 5. rakenduskunsti triennaali peakuraatori leidmiseks. Võitis Maran teemaga KNOW HOW.

Töö tulemusena valmis triennaali peanäitus KNOW HOW Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumis ning kõiki triennaali üritusi ühendav teema. Peanäitusele sekundeerisid satelliitnäitused Hobusepea ja EKA galeriides ning seminarid. KNOW HOW peanäitusele kandideeris 142 kunstnikku 28 riigist, näitusele valiti 38 kunstniku tööd.

Tallinna 5. Rakenduskunsti triennaali kontseptsioonist ja teostusest kirjutas Maran ka oma magistritöö rõhuga konkurssnäituse formaadil ning selletüübilise näituse kureerimise võimalikkusel.

A-Galerii

A-GALERII
galerist/kuraator

2004–2005

A-galerii on Eesti autoriehteid müüv ja eksponeeriv galerii Tallinna vanalinnas. Kärt Maran töötas A-galerii galeristi ja kuraatorina aastail 2004–2005, olles vastutav laialdaste ümberkorralduste eest. Marani tööperioodil galeriis valmis uus sisekujundus (projekteeris Salto AB) ning galerii asus tegutsema uutes, märksa suuremates ruumides Hobusepea ning Pika tänava nurgal. Uue sisekujundusega avati galeriiruumides asuv vana seif ning see sai uue funktsiooni näituseruumina. A-Galerii vanast asukohast sai Marani algatusel tarbekunsti ja disaini näituste galerii, nüüd tegutsev HOP galerii nime all (Hobusepea 2).